De Nieuwe Traditie payoff

Generaties lang ondernemen

Het geheime wapen van succesvolle bedrijfsfamilies

Hoe zorg je als bedrijfsfamilie dat je relatie met de onderneming generaties lang gezond blijft?

Familiebedrijven presteren over het geheel beter dan de meeste niet-familiebedrijven. Vanwege de familie kan het bedrijf ook heel kwetsbaar zijn; vooral bij opvolging komt dit tot uiting. De periode waarin de transitie plaats vindt naar een volgende generatie, is voor de onderneming een van de meest risicovolle periodes van haar bestaan. Wat de situatie bij opvolging zo kwetsbaar maakt, is dat het leidt tot gedoe binnen de familie en met het bedrijf.

Generaties lang ondernemen geeft handvatten

Wanneer je als familie generaties lang wilt ondernemen, dan ontkom je er niet aan om:

  1. De moedige gesprekken te voeren over de ‘olifanten in de kamer’ en gedoe bespreekbaar te maken;
  2. De groei en ontwikkeling van de volgende generatie ondernemers, het bedrijf en de familie te stimuleren en op elkaar af te stemmen;
  3. Zelf de regie te voeren over het opvolgingsproces en voor te sorteren op een soepele overdracht.

Dit geeft de energie die nodig is om de relatie tussen familie en bedrijf generaties lang gezond te houden.

Wat je in Generaties lang ondernemen kunt lezen is het resultaat van jarenlange stapeling van kennis en ervaring. Aan de hand van talrijke voorbeelden krijg je een dieper inzicht in hoe jij en je familie op een succesvolle wijze, ook met de volgende generatie(s) aan het stuur, kunnen blijven ondernemen.

Gérard Lentz (1962) is raadgever en ondernemer. Hij gelooft in bedrijfsfamilies die de ambitie hebben om generaties lang te ondernemen en is een van de drie grondleggers van De Nieuwe Traditie.