De Nieuwe Traditie payoff
De Nieuwe Traditie-management-bij-familiebedrijven

Coaching voor bedrijfsfamilies

Om de relatie tussen de familie en bedrijf generaties lang gezond te houden voert de familie moedige gesprekken en ontwikkelt ze ondernemerschap.

Moedige gesprekken over de olifant in de kamer

Stel jezelf eens de volgende vraag: Wat is het gesprek dat wij als familie niet voeren, maar waarvan ik weet dat het wel gevoerd zou moeten worden?
Dat kan een gesprek zijn met een van de toezichthouders, de directie of de zakenpartner. Het kan een gesprek zijn met elkaar of de kinderen. De kans is groot dit een gesprek wordt waar moed voor nodig is.

De belangrijkste reden waarom deze niet gevoerd worden is omdat we deels intuïtief wel weten dat het nodig is, maar dat we het niet kunnen we geloven hoe belangrijk deze gesprekken zijn om de zaken die er werkelijk toe doen in goede banen te leiden.

Opvolging kun je zien als het proces waarbij de familie door haar betrokkenheid het mogelijk maakt dat de volgende generatie leert het eigendom en/of het leiderschap van de onderneming vast te pakken en zich toe te eigenen, terwijl het nog niet van hen is. En waarbij de huidige generatie leert plaats te maken en datgene waar zij in het leven voor gestreden hebben los te laten en over te dragen. Ons halve leven zijn we bezig zaken vast te pakken en ons toe te eigenen. De andere helft van ons leven gaat over het vermogen en de discipline om los te laten en weg te geven.

Voor de een is dat makkelijker dan voor de ander. Alle betrokkenen geven iets op en krijgen er iets anders voor terug; dit kan gaan over status, respect, vrijheid, levensvreugde of bijvoorbeeld geld. Vaak gaat het ook om gedoe. Niemand weet vooraf zeker wat het gaat brengen en hoe ingrijpend deze transitie zal zijn.

De coaches van De Nieuwe Traditie leren de familie deze gesprekken te voeren.

Ontwikkelen van ondernemerschap

Families die de ontwikkeling van de ondernemer, het bedrijf en de familie zelf, goed op elkaar afstemmen zijn instaat ervoor te zorgen dat er een volgende generatie is waar het ondernemerschap wordt ontwikkeld. Ondernemen kun je leren, maar ondernemer zijn, dat ben je of dat ben je niet.

Hoe kom je er achter of het ‘ondernemer zijn’ in iemands persoonlijkheid aanwezig is en hoe kun je dit door discipline en persoonlijke groei laten ontwikkelen. En wat je kunt doen als het er niet is.

Met onze coaches kun je bespreken welke eisen jullie onderneming stelt aan het type leiderschap en ondernemerschap, hoe dit kan veranderen in de loop van de tijd en hoe ontwikkelassessments en familieleerprogramma’s kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van het ondernemerschap.

Generatie management

Familie opvolging

Familie management

Familie coaching

Eigendoms
Strategie